Enflasyon Sorunu Bitmiyor: Dünyada Sorunlar Büyürken Dikkatleri Türkiye Çekiyor!
Dünyada artan enflasyon sorunları da arkasına götürüyor. Öncelikle toplumsal bir nitelik kazanmaya başlayan enflasyon hayat pahalılığına evrilir ve hem IMF hem de DEF buna dikkat çeker. Enflasyonun yarattığı sorunlar nedeniyle iflasların artması beklenirken, Türkiye’deki oran ürkütücü.
Dünya Ekonomik Forumu WEF, Mayıs 2023 “Baş Ekonomistlerin Görünümü” raporunda, küresel piyasalarda resesyon olasılığına karar veremeyerek ikiye ayrıldı. Ekonomistlerin yüzde 45’i bu yıl küresel bir durgunluk bekliyor, ancak yüzde 45’lik bir kesim de bunu olası görmüyor.
Avrupa’da yüksek enflasyon öngören ekonomistlerin oranı yüzde 90 iken, ABD’de bu oran yüzde 68 oldu. Sahra Altı Afrika, Latin Amerika ve Karayipler’de üçte ikisi enflasyonun yüksek kalmasını beklerken, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yüzde 50 oranında “rekor enflasyon” bekleniyordu.
Bir de IMF boyutu var ve Nisan ayında yayınlanan “2023 Dünya Ekonomik Görünümü” raporunda dikkat çeken kısım yüksek enflasyon değil, “yaşam maliyeti krizi” oldu.
İstanbul’da yaşamanın Türkiye ortalamasından yüzde 40 daha değerli olduğu bir ortamda sosyal ve siyasi sonuçlarına dikkat çeken Sak, daha önce IMF için siyaset üstü bir sorun olan enflasyon için artık sorunun niteliğinin değiştiğini söylüyor. Toplumsal bir nitelik kazanan enflasyon için yapılacak analizin de toplumsal olması gerektiğine işaret etti.
Enflasyon riskinin değil, krizin yaşama maliyetinin G7 ülkelerinin enflasyon deneyiminde yattığını düşünen Sak, Almanya, ABD ve Fransa’nın yüksek enflasyon oranlarının, yıllık ortalama küresel enflasyonun düştüğü bir ortamda sorun yarattığına değiniyor. yüzde 3.5 Tabii ki Türkiye değil ama gelişmiş ülkelerde yüzde 10’luk enflasyon bir “yaşam pahalılığı” yaratıyor.
Sorun, Türkiye açısından bakıldığında, 2003 yılında bu dönemde enflasyondaki hızlı artışın da etkisiyle, “yüksek enflasyonla yaşamaya alışmamızı sağlayan endeksleme mekanizmalarının” geçmişte olmaması ve Türkiye’de yoksulluk oranı 2003’te yüzde 37 iken, 2018’de yüzde 8’e geriledi. Düşüşün ardından şu anda yüzde 25’i geçtiği iddiası olarak görülüyor.
Allianz’ın “Borçluların rahatı yok” başlıklı İflas Raporu’nda Nisan ayında şu bölümler de dikkat çekti.